Страната се променя - при това толкова много, че с

...
 Страната се променя - при това толкова много, че с
Коментари Харесай

Ако между САЩ и Иран избухне война

 Страната се трансформира - освен това толкоз доста, че с нея може би даже ще може да се подписа съглашение. В речта си пред най-голямото американско съдружие на ветераните VFW Доналд Тръмп съобщи ненадейно: " Иран към този момент не е същата страна, каквато беше преди. Готови сме да сключим с нея сделка - само че не като тази на предходното държавно управление, тъй като тя беше злополука. "

Сделка с Иран - със страна, която се променяла? Тръмп не сподели какво тъкмо има поради. Прилича на опрощение за досегашната му политика по отношение на Иран, написа политическото списание " Политико ". Посланието евентуално е, че твърдият курс, който Тръмп демонстрира с изваждането на Съединени американски щати от съглашението с Иран, реализира резултати - предиздвикал е Техеран да се замисли. Очевидно Тръмп е уверен, че неговата непреклонност се отплаща. И в случай че нещата продължат да се развиват удобно, той даже може да подписа нова договорка.

Така видяно новото просветление на Тръмп релативира собствените му думи, изречени от него единствено ден преди този момент: в Туитър той предизвести Иран за ужасните последици, в случай че страната остане опасност за Съединени американски щати. Хасамодин Ашна, консултант на президента Хасан Рохани, отвърна на собствен ред в Туитър, че не Иран, а самият Тръмп е заплаха за Съединени американски щати. " Този човек е най-голямата опасност - както за страната си, по този начин и за цялата интернационална общественост ", написа Ашна.

Загриженост у съседите

" Съмнявам се, че двете страни желаят война. Никой няма интерес от започването на война ", написа в " Ню Йорк Таймс " Барбара Славин, експертка за Иран към мозъчния концерн Atlantic Council.

В същото време размяната на остри реплики става на фона на извънредно напрегната обстановка в Близкия изток: войната в Сирия допълнително изостри съществуващите спорове в региона. Израел преглежда милициите на Хизбула в Сирия като боен авангард на Иран. Много израелци споделят тревогите на премиера Бенямин Нетаняху от това, че Иран се приближава от ден на ден до израелските граници.
 Saudi Arabien - Donald Trump zu Besuch in Riad (picture-alliance/dpa/AP/E. Vucci)
Съюзници: Тръмп и саудитският престолонаследник Бин Салман

" Израел се усеща действително заплашен и не може да си позволи никаква неточност ", показва за Дъждовни води историкът Даниел Мала от университета " Лудвиг Максимилиан " в Мюнхен.

Загрижено е и държавното управление на Саудитска Арабия. " Отношенията сред Иран и Саудитска Арабия са по-лоши от когато и да било. Външната политика на престолонаследника Мохамед бин Салман е ориентирана против Иран и фронтовете се втвърдяват ", акцентира в диалог за Дъждовни води Себастиан Зонс, специалист за Саудитска Арабия в Германското сдружение за външна политика.

Една война, три лагера

Една война единствено ще изостри напреженията в района, счита публицистът и издател на електронен вестник Абдел Бари Атван. Според него, при възможна война арабският свят може да се раздели на три лагера. В първия ще попаднат страните, които биха одобрили едно американско нахлуване против Иран - Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Катар и Йордания. Тази група би се съгласила Израел да взе участие в съюза, въпреки от дълго време да минава за общ зложелател на всички арабски страни. Във втория лагер ще се обединят тези страни, които отхвърлят както американски удар, по този начин и общ съюз с Израел - Ирак, Алжир, Ливан, Сирия и палестинските самостоятелни територии. В третата група ще попаднат неутралните страни като Мароко и Тунис, прецизира публицистът.  
 Die Straße von Hormus Satellitenaufnahme (picture-alliance/dpa/NASA/The Visible Earth)
Стратегическият Ормузки пролив, забелязан от космоса

В една възможна война елементарно биха се намесили и религиозни претекстове, притеснява се Атван. Тук разделянето би минавало по шиитско-сунитския фронт с водещи сили Иран и Саудитска Арабия. Трудно би било обаче да се завоюват за войната арабските жители. " Войната сред Иран и Ирак през 1980-те години аргументи вреди, съизмерими с тези в Европа по време на Втората международна война ", показва още Атван.

Стратегическият Ормузки проток

В случай на борба със Съединени американски щати е доста евентуално да бъде затворен Ормузкият проток - тесният проток сред Персийския и Оманския залив, през който минава един от най-важните търговски пътища, включително за износа на нефт от Саудитска Арабия. Това би се отразило пагубно на международната търговия с нефт. Но също и за Иран затварянето на протока не би било доста желателно, тъй като и той няма да може да изнася нефт.

Преди всичко обаче Съединени американски щати биха разглеждали затварянето на Ормузкия проток като оповестяване на война и надлежно биха реагирали на това. Последиците от едно военно нахлуване, включително екологичните, обаче биха предиздвикали Съединени американски щати съществено да се замислят дали да прибегнат до подобна стъпка.

Съединени американски щати неведнъж превъзхождат Иран във военно отношение. Но пък, както доста добре се видя през 2003 г. във войната в Ирак, проблемите стартират, откакто оръжията са замлъкнали. 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР